Helgas anbefalinger: Dystopiske, dystre, dunkle samfunn

2ebbdfc3-f3d7-430b-a5d8-525850ef5398

Dystopien – de dystre, mørke samfunnene – har for alvor slått rot i Hollywood igjen. I «Maze Runner», som får premiere på C More denne uken, er dette absolutt gjeldende!

Sentralt er Thomas (Dylan O’Brien) som våkner opp i en gresskledd labyrint. Sammen med flere andre unge gutter må han grupperes seg, samle ressurser, drive det lille samfunnet rundt, og forsvare seg mot monstrene som dukker opp om natten – totalt uten kunnskap om hvorfor og hvordan de endte opp der. Men en dag dukker en jente opp, med en lapp som tilsier at hun er den siste gjenlevende kvinnen.

«Maze Runner» er en av de mer suksessrike i kjølvannet av «Hunger Games»-filmene, en fartsfylt action-sci-fi som bygger på den første av James Dashnells tre bøker satt til universet. Den første filmoppfølgeren kommer til kinoene allerede september i år.

  • Se «Maze Runner» på C More First lørdag 8. august, klokken 21:00!

Årsaken til at ungdommene befinner seg i denne labyrinten er et av filmens grunnspørsmål, og de kommende filmene vil nok utdype dette ytterligere.

«Maze Runner» er regissør Wes Balls første langfilm, som ble plukket opp av Hollywood etter at han laget kortfilmen «Ruin», en animert klappjakt gjennom et annet gjengrodd dystopisk univers.

Manuset er skrevet av Noah Oppenheim som tydelig har en forkjærlighet for de dystopiske bokuniversene. Han skriver også på en adapsjon av George Orwells «1984», og på en annen serie ungdomsfilmer med same tematikk – den tredje i «Divergent»-serien som kommer til neste år.

Her er noen av filmene og tv-seriene med det dystopiske mørke i sentrum som du kan se på C More. Noen tar det dystre veldig seriøst, andre behandler temaet lettere, noen er forsøksvis historisk korrekte, andre er sterkt satiriske og overdrevne, men alle finner sted i et samfunn hvor du nok er glad for at du slipper å leve i nå.

Sin City (2005)

Frank Miller og Robert Rodriguez’ hyperstiliserte filmatisering av Millers klassiske tegneserier. Sin City er en gangstervisjon av helvete, en by som kryr av korrupte politimenn, kriminelle, psykopater og prostituerte.

District 9 (2009)

Sharlto Copley in TriStar Pictures' sci-fi thriller District 9.

Peter Jackson har produsert denne spesielle science fiction-filmen der utenomjordiske lever under dårlige forhold i et slumområde i Sør-Afrika. Menneskene liker ikke disse skapningene, og myndighetene bestemmer at de omkring 1 million utenomjordiske skal tvangsflyttes.

Snowpiercer (2014)

Fartsfylt amerikansk-sørkoreansk science fiction der handlingen utspiller seg i en dyster fremtid der klimaforandringer har forårsaket en ny istid. Menneskeheten har søkt tilflukt i et tog i fart som uavbrutt kjører Jorden rundt i en selvforsørgende boblela. På toget utvikles raskt et nytt klassesamfunn, der de rike lever i overflod, mens de fattige trenges sammen i godsvogner. I rollene ses Chris Evans («Captain America»), Tilda Swinton, Jamie Bell og Ed Harris. Engelskspråklig filmdebut for den sørkoreanske regissøren Joon-ho Bong, som fikk internasjonal suksess med monsterfilmen «The Host».

Equilibrium (2002)

120-1

I nær fremtid mener makthavere at de har funnet kuren mot krig, et forbud mot følelser. Alle borgere blir tvunget til å ta en medisin som eliminerer alle følelser og man får ikke eie ting som kan fremkalle følelser – det blir straffet med døden. Men når politimannen John Preston glemmer å ta medisinen sin ser han plutselig verden med nye øyne.

En kvinne i Berlin (2008)

120-2

En kontroversiell film basert på en anonym kvinnes dagboknotater fra våren 1945 da det tredje Riket brøt sammen og russerne inntok Berlin. I et sjeldent perspektiv på hvordan kvinner opplever krigstider, er En kvinne i Berlin et sterkt og gripende drama som visker ut linjene mellom vennskap, elsker og fiende.

Black Death (2010)

120-3

Black Death er et eventyr fra middelalderens mørkeste tid, i et England som er hardt rammet av Svartedøden, og hvor skrekk og skepsis hersker. Ridderen Ulric (Sean Bean) etter en spesiell person som kan vekke de døde til livet igjen.

Gamer (2009)

120-4

Kable sitter inne for mord og har via spillet Slayers fått muligheten til å kjempe seg ut i frihet ved deltakelse i et dataspill. Den som overlever alle kampene i de 30 nivåene får sin frihet. Action med Gerard Butler og Michael C. Hall.

Timecop (1994)

Max Walker er tidsreisende politimann som ved hjelp av ny teknikk kan reise i tid og løse og forhindre lovbrudd. Metoden viser seg å ikke være helt problemfri og etter hvert må Walker også konfrontere seg selv i både fortid, fremtid og nåtid.

Dette innlegget ble publisert i Film, Helgas anbefalinger. Bokmerk permalenken.

Kommentér

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s